Ga goed verzekerd op reis

Posted on 28 augustus 2015 · Posted in Europa, Nederland

Vakantie betekent voor velen: genieten, ontspannen en mooie, nieuwe dingen ervaren. De dagelijkse bezigheden laat je even achter je. Geen gedoe en moeilijkheden. Maar pas op! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om op plek van bestemming onaangename verrassingen te voorkomen is het handig om te weten dat je in het buitenland niet hetzelfde verzekerd bent voor zorg als in Nederland. Dit is voor ieder land verschillend.

Medische kosten in Nederland vs. het buitenland
Iedereen in Nederland heeft in ieder geval een basispakket als het gaat om zorg. Hiermee ben je in het buitenland wel verzekerd voor medische zorg, maar de vergoedingen zijn niet in ieder land hetzelfde. Het is dan ook goed om te weten dat jouw zorgverzekeraar de kosten van medische zorg in het buitenland wellicht niet dekt, of slechts gedeeltelijk. Ook als het om medische zorg gaat die in Nederland wel door je zorgverzekering vergoed wordt.

Een belangrijke reden hiervan is dat de kosten voor zorg per land verschillen. Zo kan een bepaalde medische behandeling in Italië duurder zijn dan in Spanje. De meeste verzekeraars vergoeden de kosten die gelijk zijn aan de prijzen in Nederland. Is jouw medische zorg in het buitenland duurder dan dit voor jou in Nederland zou zijn, dan komen de extra kosten voor je eigen rekening.

European Health Insurance Card
Ben je in het buitenland, dan is het in geval van nood handig om aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent voor zorg in Nederland. Vraag daarom voor je op reis gaat de European Health Insurance Card (EHIC) aan bij je zorgverzekeraar. Met deze kaart kun jij bewijzen dat je goed verzekerd bent en dat je daarom ook medische zorg in het buitenland kunt krijgen. Daarnaast staat er een telefoonnummer op vermeld die je kunt bellen bij noodzakelijke zorg in het buitenland. De EHIC pas is na ontvangst drie jaar geldig in de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein, Macedonië, IJsland en Australië.

Bron: UnitedConsumers