Kamperen in Europa – Welke verschillen zijn er qua weer?

Posted on 19 mei 2015 · Posted in Europa

Kamperen is leven in de buitenlucht. In de zomer trekken veel mensen erop uit voor kampeervakantie. Het weer heeft altijd invloed op het succes van een kampeervakantie. Liever kampeer je niet in de regen, maar helaas ontkom je daar niet altijd aan. Of je nu primitief of comfortabel kampeert in Europa, het is altijd goed om de weersinformatie in de gaten te houden.

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen qua weer in Europa? Waar ben je verzekerd van veel zonuren en waar heb je de meeste kans op regen?

Regen en sneeuw

Hoewel de kans in de zomer niet heel groot is, kun je in het noorden van Europa te maken krijgen met regen en sneeuw. Zeker als je gaat kamperen in het noorden van bijvoorbeeld Noorwegen, is er mogelijkheid op sneeuwval. Het is slim om je daarop voor te bereiden en genoeg warme kleding mee te nemen. Ondanks de sneeuwval, kun je in het noorden van Europa genieten van veel prachtige natuur. Je kunt zomaar oog in oog staan met rendieren, beren en wolven.

Als je gaat kamperen in Engeland, Ierland of Schotland heb je juist weer veel meer kans op een regenbui. Op de meeste plaatsen regent het meer dan 200 dagen per jaar. Uiteraard verschilt dit ook weer per regio. Deze landen hebben wel een unieke cultuur die de moeite waard is om eens te ontdekken. Voordat je een trip boekt, is het slim de weersomstandigheden in de gaten te houden.

Het zonnige zuiden van Europa

Hoe zuidelijker je kampeert in Europa, hoe groter de kans op een zonnige kampeervakantie. Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal zijn landen in Europa met de meeste zonuren. Aan zonuren in deze vakantiebestemmingen zal het in je vakantie dan ook niet ontbreken. Vergeet echter niet dat je vaak kampeert in de bergen en dat een forse regen- of onweersbui altijd mogelijk is.

Een aangename kampeervakantie

Als je het niet erg vindt om in de regen te kamperen, dan is het zeker aan te raden je vakantie eens door te brengen in het westen of noorden van Europa. Je vindt er prachtige natuur en indrukwekkende bezienswaardigheden op cultureel en historisch vlak. Ga je toch liever zuidelijk op vakantie? Geniet dan extra van de zonuren op je vakantiebestemming!