Wildlife, wilde natuur en intrigerende cultuur in Zuid-Afrika

Posted on 5 juli 2016 · Posted in België

Zuid-Afrika is in alle opzichten een land van uitersten. De beroemde Big Five van Afrikaanse dieren vind je er, bijna alle soorten klimaten kom je tegen in het land en een complexe cultuur is aanwezig in iedere stad. Of je nu alleen de Big Five wilt zien, een andere cultuur wilt leren kennen of graag wilt surfen op één van de beste surfspots ter wereld, je zit in ieder geval goed in Zuid-Afrika.

 

De complexe Zuid-Afrikaanse cultuur

Zuid-Afrika kende nog erg lang een groot verschil tussen blank en donker. Tot 1990 (!) was er bij wet nog een verschil tussen blanke en zwarte Zuid-Afrikanen. Deze Apartheid werd onder aanvoering van Nobelprijswinnaar Nelson Mandela afgeschaft, maar nog altijd is racisme een groot probleem in het land. Wat onder andere meespeelt is het verschil in culturen binnen één land. Simplistisch gezien vind je aan de ene kant de blanke Afrikanen van Europese afkomst (grotendeels Nederlands en Duits). Aan de andere kant vind je de vooral donkere Zuid-Afrikanen van Afrikaanse afkomst.

 

De transformatie van een land dat Apartheid kent naar een land van gelijke rechten is 26 jaar na de afschaffing van Apartheid nog steeds bezig. Verschillen tussen arm en rijk blijven groot. Hierbij zijn het vaak de blanke Zuid-Afrikanen die rijk zijn en de donkere Zuid-Afrikanen die tot de arme groep behoren. Wil je meer leren over de Apartheid, dan is het Apartheid museum in Johannesburg een absolute must. Confronterend, pijnlijk, fascinerend en bovendien verhelderend. Het museum is iedere dag geopend, ook op zondag.

 

Prachtige natuur en de Big Five

Naast de mooie, maar ook complexe cultuur van het land, staat Zuid-Afrika vooral ook bekend om haar prachtige natuur. Wat te denken van de Tafelberg die vanuit vrijwel ieder punt in Kaapstad te zien is? Wil je altijd al een keer op safari, dan zit je ook goed in Zuid-Afrika. In Krugerpark, misschien wel het bekendste nationale park ter wereld, vind je de volledige Big Five: de leeuw, het jachtluipaard, de neushoorn, olifant en buffel. Misschien heb je ze wel eens gezien in de dierentuin, maar deze majestueuze dieren in het wild zien staat garant voor een moment van kippenvel. Wil je graag de verschillende kanten van Zuid-Afrika zien, dan kun je bij Footprint Zuid-Afrika reizen bouwstenen samenvoegen tot één mooie rondreis door het land.

 

Hoewel Zuid-Afrikaanse steden in sommige buurten gevaarlijk zijn, kan je verder prima zelf door Zuid-Afrika rijden. Hoewel de afstanden groot zijn, is de tocht van stad naar stad of gebied naar gebied de moeite waard. Hier geen saaie, lange, rechte snelwegen als in Nederland, maar een tocht door een veelzijdig landschap.